Säkra djur i bil

Kvinna och hund myser i bagageluckan.

Att säkra våra husdjur i bilen är viktigt – både för dem och för oss. Här är guiden till en säker och behaglig biltur.

För de flesta är det en självklarhet att använda säkerhetsbälte och se till att barn är säkert fastspända i sina egna säten när vi kör bil. På samma sätt bör det också vara en självklarhet att säkra både hundar och katter när de följer med oss i bilen.

Att säkra våra husdjur är viktigt för trafiksäkerheten. Det säkerställer att de inte stör föraren, förhindrar att de kastas runt vid en plötslig inbromsning eller krock och inte minst gör det resan så säker och bekväm som möjligt för djuret.

Tips för körning med husdjur

  • Våra husdjur ska alltid vara ordentligt säkrade när de befinner sig i bilen

  • Använd godkända burar eller säkerhetsselar

  • Undvik stress och rädsla hos djuret genom att vänja det vid buren innan bilturen sätter igång

  • Gör körningen så bekväm som möjligt för djuret

  • Lämna inte husdjur ensamma i bilen under varma dagar

  • Bekanta dig med gällande lagar och regler om du ska ta med dig djuret utomlands

Lagar och regler

I Sverige finns inga separata lagar och regler för säkring av djur i bilar, men det finns i vissa andra länder.

Hos oss faller säkring av hund, katt och andra djur under allmänna regler för säkring av last. Det innebär att om du har ett husdjur i bilen måste det säkras med antingen en godkänd transportbur eller spännas fast med en säkerhetssele.

Bilföraren ansvarar för att säkringen är tillräckligt bra. Om ett dåligt säkrat djur orsakar en olycka eller skada, kommer föraren att hållas ansvarig för detta.

Typerna av straff varierar beroende på skadans omfattning och om andra människor har påverkats, men böter är en vanlig påföljd.

Förutom regler om korrekt lastsäkring, spelar även djurskyddslagen en roll. Denna säger att alla djur ska skyddas mot onödiga påfrestningar och belastningar. Naturligtvis gäller detta också när de sitter i en bil.

Om du tar med dig husdjur utomlands är det viktigt att du bekantar dig med gällande lagar och regler i de länder du ska besöka, både när det gäller säkring i bilen, vaccinationer, EU-pass och så vidare.

Hund i bil

Mann og hund koser på kanten av bagasjerommet til en bil

Oavsett om du ska på ett snabbt besök till svärmor eller ut på en lång semester, ska din hund alltid vara säkrad på bästa möjliga sätt.

Att ha hunden i en transportbur säkerställer att den inte kan röra sig i kupén och på så vis störa föraren. Dessutom är det viktigt att se till att den inte kommer flygande i händelse av en plötslig inbromsnings eller kollision och i värsta fall skada föraren, passagerarna och sig själv.

Så säkrar du hunden

Djur ska alltid placeras i godkända burar, både för djurets och förarens säkerhet. Det bästa är en bur som är förankrad i bilen.

Om du inte har plats för en bur i din bil, kan du använda hundselar som kan kombineras med bilens säkerhetsbälten.

Det finns flera typer av selar för att säkra en hund i en bil. Dessa har olika egenskaper och kvalitet. Se till att selen är kraftig, justerbar och inte trycker mot halsen. Be om hjälp från experter och ta gärna med din hund till affären.

Kom ihåg att för större hundar kommer en sele inte att kunna hålla dem på plats i händelse av en kollision, utan här är det en bur som gäller.

Hur man säkrar hund i bil

  • Placera hunden i en transportbur, när detta är möjligt

  • Om du inte har en bur, skaffa en godkänd säkerhetssele

  • Om varken bur eller sele är möjligt att använda, kan djuret placeras på golvet framme på passagerarsidan. Detta bör endast göras i nödsituationer.

Välj rätt transportbur

När du ska köpa en hundbur, ska du leta efter godkända, robusta burar. Metallburar som inte kan fällas ihop är de bästa, eftersom hopfällbara burar kan fällas ihop vid en eventuell kollision.

Storleken på buren är också viktig. Många hundägare vill att deras hund ska ha plats att sträcka på sig i buren. Men detta är inte en god ide. Vid kollision eller plötslig inbromsning, eller bara på en slingrande väg, riskerar hunden att skadas om den kastas eller halkar runt inne i buren.

Leta efter en robust bur där hunden har plats att vända sig, stå upprätt och ligga ner. Mer plats är inte nödvändigt, och de flesta hundar trivs också när det är lite trångt.

Transportburen är som säkrast om du placerar den i bagageutrymmet, så nära ryggstödet som möjligt. Den måste fästas ordentligt, så att den inte kan glida och röra på sig under körningen och inte minst om du råkar ut för en kollision.

Små hundar i mindre burar står säkert om du placerar buren på golvet mellan framsätet och baksätet. Om detta inte är möjligt, finns det burar som kan placeras i baksätet och fästas med en egen säkerhetssele.

Kom ihåg att det inte räcker att fästa en liten bur med bilens säkerhetsbälte. Detta fäster inte buren tillräckligt bra och förhindrar inte att det glider och flyttar på sig vid svängning och inbromsning.

Hur man väljer transportbur

  • Välj en godkänd bur som är kollisionstestad

  • Se till att buren är ordentligt fäst, så att det inte rör sig under körning eller vid en eventuell olycka

  • Köp inte en bur som är för stor. Hunden ska kunna röra sig, men inte gå runt inuti buren

Innan bilturen

Även om buren är säker och behaglig, kanske hunden inte vill gå in i den. Detta kan skapa svåra och jobbiga stunder, där en rädd hund måste tvingas in i buren eller resan ställas in. För att undvika detta är det smart att vänja hunden vid buren i god tid före avresa.

Låt buren stå i vardagsrummet så att hunden kan gå in och ut ur den. Lägg in en filt, en leksak eller något annat som luktar säkert och gott. Ha lite godis nära till hands och ge en liten belöning när den går in, och kanske även något gott som ligger och väntar i buren.

Det viktigaste är att hunden förbinder buren med något säkert och bekvämt.

När ni är redo för biltur kan man med fördel lägga en halkfri matta i buren och gärna en filt som hunden gillar.

Innan du börjar köra bör du gå en promenad med din hund, så att den får kissa och är lugn och redo inför avresa.

Under körningen

Kom ihåg att man behöver mer luft i kupén än vanligt när man har med sig djur i bilen. Du kan ha fönstret något öppet, använda luftkonditionering eller så kan du investera i en separat burfläkt.

Om körningen varar i några timmar är det smart att ta pauser, så att hunden (och kanske även du) kan få lite frisk luft, kissa och dricka.

Vissa hundar kan få åksjuka, precis som vi människor. Alla som har upplevt detta vet hur obehagligt det är, men det finns hjälp att få. Kontakta en veterinär, så hjälper de dig med mediciner.

Om olyckan ändå skulle vara framme är det bra om du har möjlighet att köra åt sidan och hjälpa genom att torka bort spyor, tvätta buren och eventuellt byta filt eller matta. Kom också ihåg att ge hunden lite vatten för att förhindra uttorkning.

Vissa hundar kan uppleva bilångest. Detta är smärtsamt för både hunden och ägaren. Lyckligtvis finns det lugnande medel som är avsedda för hundar, inklusive sprayer som du applicerar på din hunds halsband. Prata med en veterinär om din hund behöver lite hjälp med att hantera bilresan.

En sak som kan göra din hund säkrare är att placera buren så att den inte ser ut. Hundar är olika, vissa älskar att se världen åka förbi, medan andra kommer att känna att körningen är säkrare om den får ligga ifred och inte behöver hantera för många visuella intryck. Prova dig fram och se när din hund trivs som bäst.

Var alltid uppmärksam på sol och värme när du kör med djur i bilen. Speciellt på sommaren är det viktigt att komma ihåg att våra husdjur inte trivs lika bra i värmen som vi gör.

Lämna aldrig bilen med hunden inuti under sommaren. Även om det inte är så varmt ute, kommer solen att förvandla kupén till en bakugn på nolltid, och hunden kan i värsta fall överhettas.

Parkera i skuggan om du snabbt måste ut en tur ur bilen, men kom ihåg att bilen blir varm i skuggan också.

Tumregeln är att alltid ta med sig hunden om man måste gå ut ur bilen, även när det bara handlar om kort tid, såvida det inte finns andra i bilen som kan se till att kupén inte blir för varm.

Kom-ihåg-lista för körning med hund

  • Placera transportburen i bagageutrymmet, så nära ryggstödet som möjligt, eller på golvet framför baksätet. Se till att den är ordentligt fastsatt och står bra.

  • Vänj hunden till buret före avresa – det gör den lugn och säker

  • Gå en promenad med hunden innan den ska in i buren

  • Se till att ventilationen är bra. Använd fläkten eller köp en separat burfläkt.

  • Ta pauser så att både du och din hund kan sträcka på benen, dricka och få lite frisk luft.

  • En veterinär kan hjälpa till med medel mot åksjuka och oro, om detta är ett problem

  • Lämna aldrig hunden i bilen när det är sol och varmt

Efter bilturen

När bilturen är över, förtjänar hunden att få springa av sig i friska luften. Om du inte kan släppa den lös, ta dig tid att gå en ordentlig promenad så att den kan kissa och röra på sig.

Se till att den får mat och dricka med en gång. Alla har inte aptit direkt efter en biltur, men möjligheten måste finnas där. Uttorkning kan vara en risk under en lång körning, så se till att ha en full vattenskål.

Hundar är som människor, de reagerar olika. För vissa hundar kan en lång biltur göra dem extra redo för skoj och lek, medan andra blir trötta av nya och okända intryck och föredrar att kura ihop sig och vila. Båda dessa reaktioner är både begripliga och korrekta. Du lär dig snabbt vad som passar din hund bäst.

Katt i bil

Katt titter opp av transportbur

Så säkrar du katten

Att ta med sig katt i bilen har mycket gemensamt med att ta med en hund. Precis som med en hund säkrar du bäst din katt genom att ha dem i en kattbur under körningen.

Det viktigaste när du väljer transportbur till din katt är att kontrollera att den är godkänd för djurtransport. Det finns många sorter på marknaden: hårda plastlådor, korgar och textilväskor. Lägg lite tid på att ta reda på vad som finns på marknaden, fråga experter och kolla konsumenttester.

Valet av transportbur ska säkerställa ditt djurs säkerhet och också se till att det har det bekvämt under resans gång.

Liksom hundar finns det ingen anledning att frestas att köpa en stor bur. Katten ska kunna stå upprätt och vända sig om, men inte mer. En stor bur kan framstå som något bra för din katt, men den kan istället orsaka skada.

I en stor bur finns det risk att katten halkar och slår sig när bilen svänger eller bromsar, och skulle olyckan vara framme och du hamnar i en större kollision, kan katten slå sig ordentligt om den kastas mot burens vägg.

Buren placeras på golvet i bilen, helst mellan framsätet och baksätet, eller så kan den spännas fast i ett av sätena med en säkerhetssele. Säkerställ att buren är ordentligt säkrad och står stadigt trots plötsliga rörelser i bilen.

Att fästa din katt i en sele eller ett koppel är inte en tillräckligt bra säkring. Det kommer inte skydda din katt från att kastas runt i svängar, vid plötsliga inbromsningar eller kollisioner.

Se till att ventilationen är god under körningen och lämna katten i bilen under varma dagar. När det är soligt och sommar ska man ta med sig buren om man måste lämna bilen.

Hur man säkrar katt i bil

  • Använd alltid en kattbur när du ska ha med katt i bil

  • Buren ska stå på golvet i bilen eller vara fastspänd med en säkerhetssele

  • Buren får inte vara för stor, då kan katten halka och slå sig när bilen svänger och bromsar

  • Lämna aldrig katten i bilen under varma dagar

Innan bilturen

Det är en god idé att vänja din katt vid att använda buren innan ni ger er ut på den första bilturen.

För många djur är en transportbur något de förknippar med obehagliga saker som veterinärbesök eller liknande, så det hjälper både dig och din katt om de ser på kattburen som något säkert.

Det enklaste sättet att öva på är att ställa buren öppen på vardagsrumsgolvet och låta katten gå in och ut när de vill. Du kan eventuellt locka med en liten godisbit och lägga favoritfilten eller en leksak i buren.

Det finns också feromonsprayer som får din katt att slappna av. Om du sprayar lite i buren före körningen blir katten lugnare. Kontrollera med en veterinär för att hitta en produkt som kan hjälpa din katt att få lite lugn och ro under bilturen.

I buren kan du lägga en filt som katten gillar. Dessutom kan det vara en bra idé att lägga till exempel tidningspapper under denna och en handduk eller liknande ovanpå, för att skydda mot en åksjuk katt som kräks eller om det går fel på andra sätt.

Under körningen

Ventilationen är viktig för din katt, men till skillnad från hundar trivs inte katter med öppna fönster. Katter tycker inte om drag, så det är bättre att du ventilerar ordentligt i förväg än att ha fönstren öppna längs vägen. Se också till att luftkonditioneringen inte blåser rakt på katten.

Om de inte är vana vid det är många katter också känsliga för höga ljud, så de kan bli stressade av bilstereon och andra nya ljud. Håll ett öga på din katt och se hur den reagerar.

Om ni är ute på en lång körning bör du se till att din katt får lite mat och dryck på vägen, men om det inte är absolut nödvändigt att gå ut en tur, så är det vanligtvis bäst att lämna katten i buren under hela bilturen.

För att förhindra att katten rymmer och försvinner, ska du hålla koll på att bildörren och burdörren inte är öppna samtidigt.

Om körningen är så lång att katten måste gå en promenad utanför buren, är det säkrast att ha den i koppel. Katter är inte lika lätta att kontrollera som hundar, och om de ger sig ut på äventyr kan det ta lång tid innan bilturen kan fortsätta.

Åksjuka är inte heller ovanligt hos katter. Prata med din veterinär om eventuella mediciner som finns för att göra bilturen lättare för din katt.

Längs vägen lönar det sig att hålla koll på om katten kräks eller kissar i buren. I så fall bör du byta tidningspapper och handduk och/eller filt, så att din katt slipper sitta i en smutsig bur. Detta gör bilturen behagligare för katten, och det är också viktigt så att katten inte associerar buren med något obehagligt nästa gång ni ska ut och köra.

Kom-ihåg-lista för körning med katt

  • Vänj katten till transportburen före bilturen

  • Se till att det finns tidningspapper eller något som absorberar vätska i burens botten och lägg en filt som katten gillar eller en handduk ovanpå detta

  • Utsätt inte katten för drag, men lufta väl i förväg

  • Se till att katten inte blir uttorkad. Ge det vatten och mat om körningen är lång

  • Håll koll på din katt blir åksjuk och kräks eller kissar. Byt underlag i buren om detta händer.

  • Var försiktig så att du inte släpper ut din katt lös, då du riskerar att den inte kommer tillbaka.

Efter bilturen

När ni väl kommer fram kan du förvänta dig att katten kommer leta upp en kattlåda eller springa runt lite för att uträtta sina behov efter en lång körning. Det är inte heller ovanligt att den är både törstig och hungrig, men det finns ingen anledning att reagera på motsatsen, katter är också olika.

De flesta katter kommer att vara lite trötta efter en lång biltur – massor av okända ljud och dofter tar ut sin rätt – så bli inte förvånad om din katt går direkt från vilopositionen i buren till att sova vidare när resan är över.

Om du känner att det behövs, kan du låta buren stå framme så att din katt kan fortsätta vänja sig vid den och gå in och ut ur den som de vill, vilket gör dem ännu säkrare och lugnare inför nästa biltur.

Vanliga frågor och svar

Sammanfattning

  • Det finns inga särskilda lagar för säkring djur, men du är skyldig att säkra dem i likhet med annan last. Brott mot detta kan straffas.

  • Husdjur ska alltid skyddas i enlighet med djurskyddslagen. Använd godkända transportburar eller selar som gör att husdjuret har det bekvämt och är säker.

  • Vänj djuret till transportburen före den första bilturen.

  • Om ditt husdjur är mycket oroligt inför en biltur eller lider av åksjuka, finns det mediciner som bidrar till att lindra detta.

  • Lämna inte husdjur ensamma i bilen under varma dagar.

  • Bekanta dig med gällande lagar och regler om du ska ta med dig djuret utomlands.