Bilbatteri
Vanliga frågor och svar om bilbatterier. Har du frågor om batteribyte, underhåll, starthjälp med startkablar eller laddning av ett tomt bilbatteri? Här hittar du svaren.
Låt gärna batteriet stå på laddning under natten. När du kopplar från batteriet från laddningen utför du stegen ovan i omvänd ordning. Är du osäker på hur du gör detta? Ring oss gärna på tel. 020-100-100.
Det kan gärna stå på laddning över natten, och när det är fulladdat utför du stegen ovan i omvänd ordning jämfört med när du satte batteriet på laddning.
Du kan testa ditt bilbatteri med en multimeter – även kallat voltmeter.
Om batteriet är smutsigt och fuktigt kan det uppstå krypström. Det innebär en ökad risk för självurladdning och på längre sikt risk för skador på batteriet.
Sulfatering uppstår om batterierna lämnas helt eller delvis urladdade en längre tid och det sker en kristallisering av blysulfatet som bildas under urladdning. Kristalliseringen gör det svårare att ladda batteriet och leder till minskad batterikapacitet. Om sulfateringen tillåts pågå i några månader kommer batteriet att ta skada. Det är därför viktigt att se till att batterierna är fulladdade.
Ett fulladdat batteri har en spänning på ca 12,7 volt. Låta inte spänningen sjunka för lågt innan du laddar batteriet – och aldrig under 12,4 volt. Kontrollera därför spänningen regelbundet.
Ladda alltid batteriet fullt innan du ställer undan det för förvaring. Se till att förvara batteriet på en sval och torr plats. Kom ihåg att kontrollera spänningen med jämna mellanrum.
Det kan vara smart att ladda bilbatteriet några gånger under vintern, men det är mycket viktigt att det görs på rätt sätt. Det första du gör är att ta bort kabeln från minuspolen på batteriet. Detta är viktigt och säkerställer att andra elektriska komponenter inte förstörs under laddning av batteriet.
Ja, om det är urladdat. Elektrolyten i blybatterier består av en blandning av vatten och svavelsyra. I ett fulladdat batteri är knappt 40 % svavelsyra och resten vatten.
Starthjälp steg för steg:
- Först måste du försäkra dig om att alla elektriska system och enheter i din bil (den med det urladdade batteriet) är avstängda.
- Parkera bilen som ska hjälpa till så nära din bil som möjligt (utan att de berör varandra).
- Försäkra dig om att båda bilmotorerna är avstängda och att båda tändningsnycklarna står i AV-läget.
- Använd inte starthjälp på ett...
Om bilen inte startar eller är svårstartad kan det bero på batteriet. När du vrider på tändningsnyckeln eller trycker på startknappen för att starta bilen, hörs ett klickande eller tickande ljud. Detta är en stark indikator på att det är batteriet och inte bilens startmotor eller generator som är problemet. Försök att starta bilen med hjälp av startkablar. Om bilen fortfarande inte går att starta, är batteriet troligen problemet.
Om bilen inte startar eller det är problem att starta bilen, kan det bero på batteriet. När du vrider på tändningsnyckeln eller trycker på startknappen för att starta bilen, hörs ett klick. Detta är en stark indikator på att det är batteriet och inte bilens startmotor eller generator som är problemet. Försök att starta bilen med hjälp av startkablar. Om den fortfarande inte startar, är batteriet troligen problemet.
Det kan vara smart att ladda bilbatteriet några gånger under vintern, men det är mycket viktigt att det görs på rätt sätt. Det första du gör är att ta bort kabeln från minuspolen på batteriet. Detta är viktigt och säkerställer att andra elektriska komponenter inte förstörs under laddning av batteriet.
Låt gärna batteriet stå på laddning under natten. När du kopplar från batteriet från laddningen utför du stegen ovan i omvänd ordning. Är du osäker på hur du gör detta? Ring oss gärna på tel. 020-100-100.
En multimeter (även kallad en voltmeter) är mycket användbar när du ska kontrollera laddningsnivå och kontrollera batteriets status. Det finns en mängd olika multimetrar på marknaden och vi rekommenderar därför att du tar en titt i bruksanvisningen.
Batteriets livslängd varierar mycket beroende på var och hur det används. Vid normal drift är den genomsnittliga livslängden ca 5–6 år för ett personbilsbatteri och ca 3 år för ett lastbilsbatteri.
Det kan vara smart att ladda bilbatteriet några gånger under vintern, men det är mycket viktigt att det görs på rätt sätt för att det inte ska bli fel.
Vi ger dig starthjälp dygnet runt i hela Sverige från* 1285 sek inkl. moms
* Priset avser starthjälp inom 25km radie av närmaste bärgningsstation. Överskjutande 34:-/km inkl moms.
Se till att hålla batteriet rent och att ventilationen är bra i motorrummet eftersom fukt och smuts kan skapa små elektriska strömmar (krypströmmar) på locket och påskynda självurladdningen. Bilbatteriet ska också alltid vara ordentligt fastspänt och det mår bäst i rumstemperatur.
Det kan finnas flera olika typer av batterier som passar din bil, och det enklaste är därför att söka på bilens registreringsnummer för att hitta lämpliga batterier. Du kan också söka på bilmärke och modell eller dimensioner och tekniska data för alla fordon.
Ja. Batterierna utvecklar explosiv gas, speciellt vid laddning, och det finns därför risk för explosion.
- Fäst kabelklämman på pluspolen på bilen med det tomma batteriet.
- Fäst kabelklämman från samma kabel på pluspolen på bilen med fulladdat batteri.
- Fäst kabelklämman på nästa startkabel på minuspolen på bilen med fulladdat batteri.
- ...