Säkring av barn i bil – säker körning, oavsett ålder

Kvinna placerar barn i barnstol i bil.

Våra barn är det viktigaste vi transporterar i våra bilar. Så här säkrar du dem på bästa sätt.

Att säkra våra barn när vi ska ut och köra är viktigt för alla, men trots detta är det många som gör fel, eller inte känner till alla detaljer kring hur barn ska säkras i bilen. Här kommer vi att titta på de viktigaste punkterna för att säkerställa att körturen är säker för alla passagerare, även de minsta.

Varför ska barn säkras på ett särskilt sätt

Hos små barn är huvudet stort och tungt i förhållande till kroppen, och dessutom är ben och muskulatur mindre utvecklad än hos äldre barn och vuxna. Detta innebär att vi måste se till att de sitter säkert och inte utsätts för extra påfrestningar vid en plötslig inbromsning eller kollision.

När småttingarna ska placeras i bilen är det viktigt att vi har rätt barnstolar, att sätena är placerade som de ska och att säkerhetsbältena sitter rätt på kroppen – allt anpassat efter barnens ålder, längd och vikt.

All forskning visar att detta inte bara kommer att minska skadorna, utan att det också kan utgöra skillnaden mellan att överleva en olycka eller inte.

Detta säger lagen

Lagen kräver att vi säkrar de barn vi har i bilen på ett korrekt sätt.

  • Alla som åker bil ska använda bilbälte, både i framsätet och baksätet.

  • Barn som är kortare än 135 centimeter ska använda en särskild skyddsanordning, babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol/-kudde.

  • Barn som är yngre än tre år får inte färdas i en personbil eller lastbil utan särskild skyddsanordning, annat än vid tillfällig färd under korta resor i taxi. Vid färd i taxi får barnet inte åka i framsätet.

  • Föraren ansvarar för att passagerare som är under 15 år använder bilbälte eller annan skyddsanordning.

Så säkrar du barn från 0 till 4 år

Det viktigaste att komma ihåg är att de yngsta barnen ska sitta i babyskydd och barnstolar som är bakåtvända tills de är minst fyra år gamla, helst längre.

Det finns särskilda spjälsängar för de allra minsta, men dessa rekommenderas inte, eftersom bakåtvända babyskydd ger bättre skydd.

Om en olycka inträffar och man hamnar i en kollision, kommer barnets huvud och rygg att pressas mot stolsryggen och trycket kommer att fördelas över en större yta när det sitter i en bakåtvänd stol. I en framåtvänd stol hade barnet kastats framåt i samma kollision, vilket kan leda till skador på huvud, nacke och rygg.

I takt med att barnen växer blir många föräldrar rädda för att deras barn ska sitta för länge med benen böjda, men detta är inte farligt. Om du ska på en längre biltur bör du oavsett ta flera pauser med promenader när du har barn i bilen. Låt dig inte frestas av att vända stolen för tidigt, eftersom bakåtvända stolar är det som absolut är säkrast för ditt barn.

När du ska köpa utrustning för att säkra barnen i bilen är det en god idé att ta med både bilen och barnet till butiken. På så sätt kan du vara säker på att stolen passar precis som den ska, både för barnet och i bilen.

Läs på om hur stolen ska fästas, följ instruktionerna noggrant och om du är osäker, be återförsäljaren om hjälp. Tyvärr händer det att olyckor inträffar eftersom barnstolen inte är korrekt monterad och säkrad tillräckligt bra.

Det är också viktigt att använda bältet i barnstolen på rätt sätt. Den får inte vrida sig, utan måste ligga platt mot kroppen. Ta av eller öppna ytterkläderna, så att bältena dras åt ordentligt runt kroppen.

Se till att barnet har bra stöd för huvudet, eftersom det gör körningen bekvämare och inte minst är det viktigt för säkerheten vid en sidokollision.

Ett annat tips är att samla bältena i en bältessamlare. Detta förhindrar att barnet kan ta sig ur bältet under tiden och att bältet inte glider av barnet, utan hålls på plats hela tiden.

Kom ihåg att inte montera en barnstol i framsätet utan att koppla ur en eventuell krockkudde. Kontrollera i bruksanvisningen om du kan inaktivera den själv eller om det måste göras på en verkstad.

Barn i barnstol i bil.

Så säkrar du barn från 5 till 12 år

Det finns ingen åldersgräns för när man ska byta från en bakåtvänd till en framåtvänd barnstol, men rekommendationen är att barnet ska sitta bakåtvänt tills det är minst fyra år gammalt, helst äldre.

Du kan se att det går bra att byta när ditt barns huvud börjar sticka ut långt över kanten på bilbarnstolen, eller när den rekommenderade vikt- eller längdgränsen har passerats. Detta inträffar vanligtvis mellan fyra och fem års ålder.

När barnet har vuxit ur det bakåtvända sätet är det dags att byta till en framåtvänd bältesstol eller bälteskudde. Nu är det bilens egna bälten som ska skydda barnet, och stolen/kudden är hjälpmedlet som ska se till att bältet är rätt placerat. För bästa möjliga skydd bör bältet sitta tätt över höften och nära axeln. Även här är det viktigt att se till att bältet inte är vridet och att det ligger nära kroppen, inte ovanpå flera lager med kläder.

Bältesstolen eller -kudden kan placeras i både fram- och baksätet, men kom ihåg att barn som är lägre än 140 cm generellt inte ska sitta i framsätet om inte krockkudden är inaktiverad. Det finns vissa bilar där detta inte gäller, men chansa inte, kolla bruksanvisningen eller fråga på en verkstad för att vara säker på vad som gäller för din bil.

När du ska köpa bältesstol till ditt barn är det en god idé att ta med ditt barn och din bil till butiken. Kontrollera att stolen får plats i bilen, och inte minst att barnet får plats i stolen. Kontrollera att ryggen ligger bekvämt mot stolsryggen och att barnet får knäna över stolskanten.

Var noga med hur du använder stolen eller kudden. Följ instruktionerna noga och be om hjälp om du är osäker. Hur bältet är placerat är viktigt för att säkringen ska fungera till hundra procent.

Både bältesstolen och -kudden ska se till att barnet lyfts upp, så att bältet sitter ordentligt ovanför höften och inte över magen.

När det gäller bälteskuddar är det mer krävande för barnet att sitta rätt, med bältet ordentligt placerat under hela resans gång, och därför bör man inte byta från bältesstol till bälteskudde förrän barnet har blivit tillräckligt stort och gammalt för att kunna sitta lugnt över tid.

Hur länge ska barnet använda bältesstol eller bälteskudde?

Huvudsyftet med bältesstolen eller -kudden är att se till att säkerhetsbältena sitter korrekt på barnet. Så länge skelettet inte är fullt utvecklat behöver barnet hjälp att lyftas upp, så att bältet sitter nära kroppen och inte glider upp över magen, där det kan göra stor skada om kroppen kastas framåt. Först när kroppen börjar bli tillräckligt välutvecklad för att bältet ska sitta ordentligt på plats går det bra att skippa bältesstol och bälteskudde. När barnet är runt 10 till 12 år börjar höftkammen och resten av skelettet att bli tillräckligt utvecklat för att kunna hålla bältet på plats utan extra hjälp.

Tips vid köp av barnstolar

Marknaden är full av stolar och kuddar för barnsäkring, så hur ska du veta vad som är bäst för dig och ditt barn? Kan du köpa begagnade stolar? Hur länge håller en barnstol? Och hur monterar du stolen? Det finns inget facit som passar alla, men det finns några allmänna tips man kan ta hänsyn till.

Det här behöver du tänka på

  • Köp alltid godkända stolar.

  • Ta dig tid att undersöka – läs till exempel konsumenttester och feedback från tidigare kunder.

  • Köp inte en stol utan att kontrollera om den passar i bilen.

  • Var noga med monteringen, följ bruksanvisningen och be om hjälp om du är osäker. Det hjälper inte att barnet är säkrat i stolen, om stolen inte är säkrad i bilen.

  • Ta med ditt barn till butiken och kontrollera att stolen passar barnet.

  • Kom ihåg att barn växer mycket, så köp en bältesstol som kan justeras.

  • Du kan köpa bra, begagnade barnstolar, men kom ihåg att livslängden i genomsnitt är 10 år. Köp inte stolar som är äldre än så. Kontrollera också om stolen har varit inblandad i en större kollision, ser sliten ut eller har skador. Om du är osäker, köp istället en ny.

Sammanfattning

  • Kom ihåg att barn alltid ska säkras med barnstolar eller kuddar tills de är längre än 135 cm.

  • Anpassa säkringen till ditt barns ålder, längd och vikt.

  • Var noga när du monterar barnstolar i bilen, små slarvfel kan få stora konsekvenser.

  • Använd bakåtvända barnstolar tills barnet är minst fyra år gammalt, helst längre.

  • Kontrollera alltid att säkerhetsbältena sitter ordentligt.

  • Köp endast godkända barnstolar. Kontrollera att de är i gott skick om du köper begagnat.

  • Säkerhetsbälten räddar liv, inte bara för barn, utan för alla passagerare. Var en bra förebild och använd säkerhetsbälte – alltid.

Uppdaterad 11. april 2024