Snabbladdning – hur man laddar elbilen säkert, snabbt och billigt

Visste du att snabbladdning av elbilen kan vara nästan fem gånger dyrare än att ladda hemma? Som tur är finns det några åtgärder du kan vidta för att göra laddningsprocessen så effektiv och billig som möjligt. Vi har samlat viktig information om snabbladdning som du som elbilsägare kan ha användning av ute på vägen.
Vad är snabbladdning?
När man pratar om laddning av elbilar har du kanske hört om begrepp som snabbladdning, halvladdning och normalladdning. Att veta vad som skiljer de olika laddningstyperna kan vara utmanande, särskilt för nya elbilsägare. Skillnaden ligger främst i antalet kW bilbatteriet får, när man mäter det upp mot den tiden laddningen tar och vilken metod man använder sig av. Vid snabbladdning, även kallat DC-laddning, kommer bilbatteriet att få mycket mer energi än vid en normal AC-laddning. Det beror på att laddaren är placerad inne i snabbladdaren, vilket ger batteriet en direkt överföring av ström. Snabbladdningen har en effekt på minst 40kW.
Hur lång tid tar snabbladdning?
Tiden det tar att ladda en elbil varierar beroende på den laddningskontakt du använder, hur fullt batteriet är och temperaturen. Man kan vanligtvis beräkna att det tar cirka 30-60 minuter att ladda batteriet från 0% till 80% med ström. Det tar cirka 30 minuter att ladda med en kontakt som CHadEMO eller CSS. Dessa laddningskontakter får du mer information om längre ner i inlägget. På vintern påverkas räckvidden om temperaturen sjunker till -10 grader eller mer. Här är det klokt att beräkna god tid, eftersom snabbladdningen från 0-80% kan ta upp till 90 minuter på grund av kylan.
Generellt sett är det inte lämpligt att ladda batterierna mer än 80%. Detta beror på att effektiviteten kommer att reduceras avsevärt, och laddningen tar längre tid efter att ha nått denna nivå.
Hur länge bör jag ladda?
Undvik så långt som möjligt att ladda batteriet på din elbil mer än 80%. Som beskrivit ovan är detta relaterat till effektiviteten hos de återstående procentsatserna. Om du behöver ett fulladdat batteri kan du riskera att använda två gånger den ursprungliga tiden under de sista 20 procenten, och laddningen blir därför dyrare.
Vad kostar snabbladdning?
Priset för snabbladdning varierar beroende på vilken operatör du väljer, och om du använder en laddningsbricka, mobil-app eller SMS. Du får det lägsta priset genom att använda en laddningsbricka eller en mobil-app. Man vill samtidigt kunna uppleva lokala avvikelser från några öre per minut upp till flera kronor per kWh. Normalt ligger priset på mellan 1,50 SEK till 3,50 SEK per kWh. PlugShare har en karta där du enkelt kan få en översikt över laddningsstationer över hela landet och hur mycket det kostar att ladda på var och en.
Flera operatörer har ett rabatt-/bonusprogram för den volym som används per månad, och det kan därför vara klokt att använda samma operatör varje gång du laddar. Observera att eftersom du betalar per minut kommer det speciellt under vintern att löna sig att snabbladda när bilen är varm, eftersom det går snabbare.
Hur man laddar elbilen med snabbladdare
Oavsett om du är ägare till din första elbil eller om du är en erfaren elbilägare är det bra att få kunskap om hur du laddar elbilen med en snabbladdare.
1. Använd en laddningskarta och hitta en laddningsstation
Har du översikt över de olika laddningsstationerna längs den rutt du ska köra? Det kan vara en stor trygghet att planera vilken väg du ska ta, innan resan, så att du vet var den närmaste laddningsstationen är när laddningsbehovet uppstår. Planera gärna ett laddningsstopp precis innan du ankommer slutdestinationen så att bilen har tillräckligt med ström när du ska ut och köra igen.
Med en laddningskarta kan du enkelt få en översikt över de olika laddningsstationerna i närheten. Här kan du också få användbar information om driftsstatus och därmed enkelt ta reda på om laddningsstationen är ledig eller upptagen. Du kommer också att kunna se betalningslösningar, historik och kvitton. Förutom PlugShares lösning som nämnts ovan har vi också sammanställt en översikt över några andra stora laddningsoperatörer:
2. Parkera din bil
När du har hittat en lämplig laddningsstation och ska parkera, bör detta göras nära laddningsstationen så att ledningen når bilens uttag. Det är också viktigt att du är uppmärksam på andra förare runt dig och inte står i vägen för andras laddning.
3. Val av rätt laddningskontakt
När det gäller själva snabbladdningen beror valet av laddningskontakt på vilken typ av elbil du har. Vissa elfordon är utrustade med en CCS-snabbladdare, medan andra har CHAdeMO. Om du å andra sidan har en Tesla kan dessa också ha sina egna snabbladdare. För mannen på gatan kan detta verka avancerat, så vi ger dig en enkel översikt över de olika laddningskontakterna för elbil.
CCS/Combo
Detta är den laddningskontakt som de flesta elbilar i Europa har idag. CCS, eller Combined Charging System, är en smart lösning eftersom du har tillgång till både DC-snabbladdning och AC-normalladdning i ett laddningsuttag. Laddningsstationer med CCS har vanligtvis en fast kabel som ansluts till bilen och som ofta kombineras med en CHAdeMO, men man kan bara använda en åt gången.
CHAdeMO
Liksom CCS är CHAdeMO också en DC-snabbladdare. Detta är snabbladdaren som kom ut på marknaden först, men idag används mer sällan på grund av den kombinerade lösningen med CCS. Trots den nyare lösningen är många modeller fortfarande utrustade med en CHAdeMO, som Nissan Leaf och Mitsubishi.
Tesla Supercharger gör laddingen snabbare än någonsin
Om du äger en Tesla kommer du att dra stor nytta av deras laddningslösning, Supercharger, som kan ladda upp till 150 kW. Den ökade populariteten för Teslas bilar har inneburit att de utvidgar sina laddningsstationer i Sverige och kommer med 11 nya platser under 2020. Följ också utvecklingen av Supercharger v3. Detta är en uppdatering som gör det möjligt att ladda upp till 250 kW, med en laddningstid på bara 15 minuter.
Laddningskontakt – typ 2
En kontakt av typ 2 är idag europeisk standard och finns därför på alla nya elbilar. Laddningsstationer utan fast kabel kommer därför att ha en typ 2-kontakt. Om du har en typ 1-kontakt på din bil kan detta lösas med en mode3-laddningskabel, där ena änden består av typ 1 och den andra typ 2.
Ladda snabbt och effektivt hos en Ionity-station
Om du laddar din elbil på en Ionity-station kan du ladda med en CCS-kontakt och uppnå en laddningseffekt på upp till 350 kW. I praktiken betyder det att du kan ladda 80% på så lite som 10 minuter. Detta gäller endast om din elbil kan motta denna effekt. I Europa finns det idag 140 sådana stationer, men Ionity säger att det under år 2020 kommer att finnas cirka 400 stationer över hela Europa. Exceptionell snabbladdning på Ionity kommer dessvärre att kosta dig dyrt, särskilt om du inte har ett kundavtal. Priset är för närvarande 8 kronor per kWt.
4. Välj betalningsmetod och kom igång med laddningen
När du har kommit till laddningsstationen kan det vara klokt att ha tittat på olika betalningsalternativ. Du kommer troligtvis att få olika priser beroende på vilken betalningsmetod du väljer. Att använda en effektiv metod kan också reducera tid och onödig stress.
Laddningsbricka
För att kunna använda en laddningsbricka måste denna beställas från de olika snabbladdningsoperatörerna. Fortum Charge & Drive har bland annat en egen laddningsbricka.
SMS
Detta är den dyraste lösningen och för vissa är det också ett gammalt och föråldrat alternativ. Det kan samtidigt fortfarande vara en önskvärd lösning i vissa fall. Det första du gör är att sätta laddningskabeln i bilen och skicka ett SMS till ett specifikt telefonnummer. Meddelandet ska vanligtvis innehålla ”START” följt av det laddningsnummer du ser på stationen. Skicka sedan ”STOPP” när elbilen är fulladdad.
Enkelt och prisvärt med app
Genom att använda en laddnings-app kan du spara mycket pengar eftersom ett SMS kan kosta dig en extra krona per minut. Du kan också tjäna bonusar och rabatter genom några av apparna. Den faktiska betalningen genomförs via kortet du har registrerat i appen.
5. Avsluta laddningen och koppla ur den
När du har laddat elbilen tillräckligt kan du avsluta laddningen via en knapp i appen, skicka ett SMS eller trycka på stoppknappen på själva laddningsstationen. Efter detta kan du tryggt fortsätta på vägen.
Vanliga frågor
- Vad gör jag om strömmen tar slut?
Det är lätt hänt att man laddar elbilen och att man tror att man har tillräckligt med ström till den givna sträckningen. I många fall är det lätt att beräkna fel och därmed riskera en strömlös bil. Om bilen är tom på ström bör du ringa en räddningstjänst som kan hjälpa till. Vi på Viking Sverige har expertis inom elbilar och hjälper dig gärna. Kom ihåg att elbilen är extra utsatt på vintern, eftersom räckvidden minskar i kylan. Det är därför lämpligt att läsa upp sig på hur man behåller räckvidden så länge som möjligt på vintern.
- Skadas batteriet på elbilen när det blir tömt på ström?
Även om bilen säger stopp och det kan tyckas slut på ström, finns det ett litet reservbatteri. Tyvärr kan detta batteri inte användas och fungerar endast som en slags säkerhet. Med andra ord kommer batteriet inte att skadas om strömmen tar slut.
- När bör jag byta batteri på elbilen?
Med dagens teknologi är batterier mycket hållbara och slitstarka. Därför behöver du inte oroa dig för att behöva byta batteri under elbilens livstid. Om du av någon anledning ändå måste byta batteri handlar det ofta om problem som inte kan repareras, och inte om slitage.
- Är elbilar inte miljövänliga?
Många är kritiska till om elbilar faktiskt är miljövänliga, särskilt i samband med återvinning. Fortum har kommit med en smart lösning som lyckas återvinna 80% av batterikomponenterna. Genom att kunna återanvända batterierna och minska produktionen kan man spara naturen för onödiga utsläpp av giftiga ämnen.
Kort förklarat: Hur man använder snabbladdare för elbil
- Använd en laddningskarta och hitta en laddningsstation
- Planera din rutt med en laddningskarta för att undvika att strömmen tar slut eller att du känner tidspress på vägen. Det finns många bra appar som hjälper dig med detta.
- Parkera bilen
- När du parkerar bilen, kom ihåg att det är lämpligt att parkera nära laddningsuttaget. Du kommer därmed att visa hänsyn till andra förare när du parkerar.
- Välj rätt laddningskontakt
- För majoriteten i Europa kommer en CSS-laddningskontakt att vara lämplig, men för vissa kommer en CHAdeMO också att vara gällande. Tesla har sin egen snabbladdare, nämligen supercharger.
- Välj betalningsmetod och börja ladda
- Du kan använda både laddningsbrickan, SMS och app när det gäller betalning. Dessa kommer att variera i pris och du bör därför välja den lösning som passar dig bäst.
- Avsluta laddningen och koppla ur den
- Laddningen kan avslutas i appen, via SMS, laddningsbricka eller stängas av manuellt på laddningsstationen.
Vi hjälper dig som har stoppat upp på vägen
Har din elbil slut på ström? Kontakta oss på telefon 020-100 100 eller beställ vägassistans direkt på vår hemsida, så hjälper vi dig att komma igång med bilen igen. Vi har skaffat oss en gedigen expertis när det gäller elbilar och har kompetenta anställda på plats. Tänk på att 12v-batteriet i vissa fall kan vara slut. Om detta är fallet kan vi hjälpa till med starthjälp eller byta ditt batteri.