Hur du undviker och hanterar feltankning

Bil får assistans.

Feltankning av drivmedel är lätt hänt. Tankarna är någon annanstans och på ren rutin så råkar man fylla en lånad eller ny bil med fel drivmedel.

Ett tips för att undvika att tanka fel

Det bästa tipset är såklart att ha tankarna på rätt plats och alltid dubbelkolla på drivmedelpumpen innan du börjar tanka. Står du vid pumpen och är osäker på vad du ska tanka med så kan kolla på insidan utav bensinlocket på bilen. Alla nyare bilar ska ha information om vilket drivmedel som passar för bilen.

Om det inte skulle finnas information om detta så kan du besöka Transportstyrelsen (https://fu-regnr.transportstyrelsen.se/extweb/) hemsida. Där kan du uppge bilens bilnummer och få fram information om vilken typ av drivmedel bilen ska ha. Det är aldrig bra att gissa eller gå på magkänsla då detta kan bli en dyr historia om det blir fel.

Feltankning och bränslebrist

Om olyckan inträffar vad gör man?

När du tankat fel är det väldigt viktigt och i många fall helt avgörande att inte starta bilen. Viking kan ordna detta genom att tömma tanken på bilen. Har du inte startat bilen så har drivmedlet inte tagit sig in i motorn på bilen. På så vis kan större skador undgås.

Har du däremot börjat köra kan det sluta dyrt. Stanna bilen och motorn så fort du upptäcker att du tankat fel och ring oss omgående. I några tillfällen om det t.ex var mer kvar av det gamla drivmedlet i bilen kan man ha tur, det felfyllda drivmedlet kanske inte har kommit in i motorn ännu. I det tillfällen man inte har den turen så måste motorn på bilen genomgå omfattande reparationer eller helt bytas ut. Detta kan ha varierande kostnader baserat på hur stora skadorna är men kan i värsta fall gå upp emot 100 000 kr.

Har olyckan inträffat så är vi alltid tillgängliga för att hjälpa dig.
Kontakta oss på 020-100 100 hela dygnet, oavsett var du befinner dig i landet.
Mer information om vårt arbete i förbindelse med feltankning kan du läsa om här.

Uppdaterad 3. oktober 2023